dimarts, 16 d’octubre del 2007

Tardà: ‘ha arribat l’hora de la veritat, el PSOE i el Govern espanyol no poden posposar més el retorn dels Papers de Salamanca'


El ple del Congrés dels Diputats debat avui una moció conseqüència d’interpel·lació urgent del Grup parlamentari d’Esquerra que reclama al Govern espanyol el retorn dels Papers de Salamanca abans d’acabar l’any. El portaveu d’Esquerra a la cambra baixa espanyola, Joan Tardà, ha advertit que ‘ha arribat l’hora de la veritat pel PSOE i pel Govern espanyol, que han de complir els seus compromisos i no poden posposar més el retorn dels documents’. La moció, que compta amb el suport de la Comissió de la Dignitat i dels grups parlamentaris de CiU i Iniciativa, arriba al Congrés després que fa quinze dies el Ministre espanyol de Cultura posposés indefinidament el retorn de dos milions de documents de particulars i entitats catalanes que van ser confiscats a punta de baioneta per l’exèrcit franquista i que encara resten a l’arxiu de la Guerra Civil.

El portaveu d’Esquerra a Madrid ha recordat que ‘des de que es va produir la primera fase del retorn, que conformaven 500 lligalls propietat de la Generalitat de Catalunya,el Ministeri espanyol de Cultura s’ha negat a convocar la Comissió Mixta d'experts que ha d'avalar la catalogació feta pels representants de la Generalitat i permetre que es completi el retorn. Per aquest motiu, Tardà ha instat als diputats del PSC al Congrés dels Diputats a ‘plantar cara al PSOE votant literalment el contingut la moció d’Esquerra i permetre la restitució immediata dels dos milions de documents que encara resten a l’arxiu de la Guerra Civil’. En aquest sentit, el diputat independentista ha advertit al PSC i a la seva propera candidata a les eleccions generals, Carmen Chacón, que ‘el temps i la paciència s’han acabat, la societat catalana no entendria un nou exemple d’hipocresia’. ‘Per això’, ha afegit Tardà, ‘el PSC ha de decidir si defensa el retorn immediat dels papers o legitima aquesta nova presa de pèl de l’executiu Zapatero a la ciutadania de Catalunya’.

Finalment, Tardà ha advertit que ‘si el Govern espanyol no modifica la seva posició i materialitza aquest nou incompliment posposant indefinidament el retorn no deixarà cap altra sortida a la societat civil i a les forces polítiques catalanes que tornar a la mobilització’. En aquest sentit, el diputat independentista ha animat als ciutadans i ciutadanes de Catalunya a ‘acudir massivament a l’acte multitudinari convocat per la Comissió de la Dignitat pel proper diumenge 21 d’octubre al Palau Sant Jordi de Barcelona’.
Font: esquerra.cat