dimecres, 11 de juliol del 2007

Política 2.0 Castelldans


A les passades eleccions municipals es va poder observar una proliferació de nous blocs de partits polítics a diferents poblacions catalanes com és el cas de les Borges Blanques.


Una iniciativa pionera en l'àmbit garriguenc que m'ha sorprès força és la del partit independent Castelldans 07am, que ha decidit fer bandera de la transparència absoluta arribant a publicar fil per randa les negociacions post-electorals.


Com a partit que tenia els vots decisius per decidir l'alcadia, dia rera dia han publicat en el seu bloc el resultat de cada reunió amb cada partit, obrint-se a l'opinió pública a través dels comentaris. Finalment es va consumar un pacte in extremis amb el PSC després del que expliquen com una maratoniana negociació en que semblava que anaven a pactar amb CIU, i haguent proposat inicialment un pacte tripartit de suma de forces amb CIU i PSC. Tenint en compte l'habitual secretisme amb que s'aborden les negociacions després de les eleccions, sorprèn notablement aquesta actitud de transparència total. Ara bé, algú dirà que és ingenu publicar obertament les negociacions ja que això pot manllevar la teva capacitat negociadora, si als altres partits els hi regales informació estratègica. En primer lloc, es pot explicar un procés negociador establint un equilibri de fins on s'arriba publicant informació. D'altra banda, un partit que practica la transparència el dia a dia -i això inclou com un afegitó més els decisius moments post-electorals- pot obtenir un implicació molt més gran de la ciutadania, un diàleg molt més fèrtil. Òbviament aquests viaranys no estan exempts d'obstacles. M'explica el portaveu del grup, l'Oscar Hernàndez, que li han arribat a venir a casa seva per un article publicat en el bloc. En una altra ocasió, aquestes pressions i un seguit de comentaris punyents fan pensar el grup en deixar de publicar, tot i que ràpidament s'ha reiniciat la publicació amb el mateix vigor mantingut fins llavors. El partit decideix que excloent situacions puntuals, la experiència global de fer el bloc és molt satisfactòria.


La genuïna democràcia participativa és un llarg camí d'aprenentatge, i és molt positiu que els partits de la comarca agafin experiència utilitzant les noves tecnologies, encara que durant el trajecte apareguin entrebancs. Esperem doncs que els nostres polítics prenguin bona nota d'aquesta iniciativa pionera.


Lluís G. - SOM GARRIGUES

4 comentaris:

Anònim ha dit...

en quina secció i quin dia? Son tremendos aquests del Som Garrigues, treballen força bé, tenen un bn equip

Anònim ha dit...

eiii! ´crec que deu sortir avui el SomG, compto que ens van dir a "web n'hi do", no tic segur

Anònim ha dit...

Sí, esdevenen partidistes i exclusius

Anònim ha dit...

Si li exigim al Som Garrigues periodisme amb pulcra objectivitat equànim també li hauríem d'exigir al Segre,la Mañana, a la Vanguardia quan tots sabem que no és així (de vegades ens hem de mossegar la llengua perque tenen el tamany que tenen, malgrat això es mereixen tots els meus respectes incloent el nostre mitjà comarcal.
Una cosa és la línia editorial i altra les columnes o seccions amb col.laboradors on, evidentment, hi ha gent de tots els colors.
La feina del SOM GARRIGUES a la comarca és encomiable i inconmesurable, ànims!
Evidentment la línia editorial no hauria de caure en el partidisme, altra cosa son els col.laboradors que per això hi col.laboren i ben bé que fan!