dimecres, 26 de setembre del 2007

POLÍTICA COMARCAL DE JOVENTUT, PROPOSTES, REPTES.


Tot i què el Conseller de Cultura plasma unes gran línies
de la culturalitat de Catalunya amb els reptes que la multicularitat suposa, crec també fermament que és un convit a crear uns Casals arreu de tot el nostre país que reuneixi lliurament, sense quotes, tots els qui hi vulguin participar amb el que sigui: bar sense alcohol, ping-pong, teatret, taules per jugar-hi a cartes, biblioteca per consultar, llegir i estudiar, molts etcs....

De fet, n'hi ha molts casals arreu del país que funcionen ja, independentment, sense connexió, ni saber què fa l'altra! La nostra època de la informàtica ens ha de permetre que es puguin connectar lliurament en forma de xarxa i poder-se potenciar.

El PIJ (El PIJ és un una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de les Borges Blanques i el Consell Comarcal de les Garrigues, amb la col·laboració de la Secretaria de Joventut, on s’ofereix un espai d’informació juvenil gratuït als joves de la comarca) a la capital ha estat una gran fita que ens ha d'inspirar creativa i imaginativament a organitzar-ne de satèl.lits amb aquest caràcter marcadament transversal però amb una vocació clara de prioritzar la JOVENTUT.

Si qui més qui menys tothom té clar que és impensable un municipi sense LLAR de JUBILATS, perquè llavors hem d'obviar la LLAR del/s JOVENT/s.


Sembla que en Tresserras convidi a l'aportació col·lectiva a fer de coixí, a crear el neguit del què en pugui sorgir alguna cosa. Hi va haver el moviment de la Nova Cançó, hi va haver el sorgiment del modernisme, etc., sempre a partir de voluntats personals aglutinadores. Facilitem-ho doncs. Actualment, tenim tot el moviment que s'ha generat amb els castellers, grallers, gegants! Tradició i modernitat en aquest cas s'han confabulat a favor nostre. Poden sorgir propostes, però, totalment innovadores a partir del no-res, d'un cafè i poc més. Ajudem-ho a provocar. És ben senzill!

En resum, és quelcom tan pràctic i planer, inclusiu, com aplicar la viabilitat econòmica i l'aplicabilitat pràctica en el curt termini en municipis petits on la manca d'espai públics i la manca de recursos i els problemes de mobilitat comarcal son un fet innegable contra el què el Consell des de les seves àrees ja ha començat a treballar i treballarà fermament.

Intentar aplicar una visió tranversal dels espais juvenils fins a poder dissenyar espais òptims. És a dir, ampliar aquests espais tipus PIJ polivalents, oberts a TURISME, CASA CULTURA, PUNT INFO ACCIÓ SOCIAL, LLAR DELS JOVES (i depenent dels horaris compaginar la polivalència amb un lloc , també , perquè no, amb "pupitres o mobiliari convertible a deixar espais diàfans, on pugui reunir-se des de la Comissió de Festes local fins un espai on desenvolupar reunions o assemblees d'una entitat o associació local quina sigui).

Altres fòrmules senzillament crec que ara serien equivocades i , en tot cas, estudiades, i promogudes des del teixit associatiu en cap cas de les Administracions i més en supòsits com el de la nostra comarca.

Resta parlar, debatre, dialogar, aportar, il.lusionar és el que ara toca amb la vostra ajuda, l'ajuda de tots i totes.

Salut i Gràcies.