dimarts, 11 de setembre del 2007

L'AJUNTAMENT DE CASTELLDANS s'adhereix a la Comissió 11 de Setembre... Què és la Diada i què representa?


MANIFEST.-

Un any més ens reunim, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, en la Festa per la Llibertat, acte de celebració popular promogut per una societat civil que, amb voluntat transformadora, construeix lligams i complicitats per treballar junts per a un futur millor per a aquest país.


Avui volem recordar uns fets que han marcat la història dels Països Catalans: la batalla d’Almansa. Aquest 2007 commemorem els 300 anys d’aquesta derrota militar que va provocar la supressió de les llibertats nacionals al nostre territori.


L’aniversari de les pèrdues col·lectives ha de servir per exposar al món que tenim uns drets perduts per una derrota militar. Es tracta d’uns drets històrics, que no prescriuen, que són nostres i que seguirem reclamant sempre.


La nostra lluita té ben present els fets de fa 300 anys, però es perfila d’una manera diferent en aquest segle XXI. Sabem que el futur del nostre poble passa també per un món més globalitzat, més interelacionat i més divers culturalment. Els ideals universals avançats que guien el món també són els nostres. Per això recordem que el Consell d’Europa ha proclamat la necessitat de “reforçar el reconeixement dels lligams de cada ciutadà europeu amb la seva identitat, cultura, tradicions i història” i que la recentment aprovada Convenció de la Unesco sobre la promoció i la protecció de la diversitat de les expressions culturals esdevé un instrument de foment de les cultures com a portadores d’identitats, valors i significats específics.


La nostra commemoració de l’11 de Setembre té un caràcter festiu i popular, però també reivindicatiu. És per això que, en el marc de la Diada Nacional de Catalunya, exposem:


Primer. El poble català es troba en unes circumstàncies difícils. Per això, avui, reclamem un acord nacional de les forces democràtiques i catalanistes que enforteixi l’autogovern, reforci la identitat i garanteixi el futur de la llengua.


Segon. La sobirania de Catalunya resideix en el seu poble i en les seves institucions. Cal sumar esforços per reclamar respecte al nostre Parlament i a les seves lleis, començant per la primera: l’Estatut.


Tercer. L’intent de tancament dels repetidors de TV3 al País Valencià representa un ferotge atac a la unitat de la llengua catalana, però també als drets humans més elementals, com la llibertat d’expressió. Que sàpiga tothom que continuarem lluitant des de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià per un espai comunicatiu compartit i per construir conjuntament un futur més just i més lliure.


Manifest redactat amb la participació de Josep Termes, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2006.


+ sobre la Diada i la Festa de la Llibertat a www.omnium.cat o http://11setembre.org/manifest.php




Què és la Diada i què representa?

L’Onze de Setembre Catalunya commemora la derrota que va patir el 1714 a mans de les tropes espanyoles de Felip V de Borbó. Catalunya, que havia estat fins aquell moment una nació sobirana, va perdre les llibertats nacionals, les lleis pròpies del país i va patir la prohibició de la llengua i la cultura catalanes.Després d'anys de foscor, el 1932, en el marc de la II República espanyola, Catalunya va adquirir un Estatut d’autonomia que recuperava part de les seves llibertats nacionals. Però després de la Guerra Civil, la dictadura del general Franco va comportar la repressió més dura que mai ha patit Catalunya, fins al punt que podem parlar d’un intent de genocidi cultural, amb milers i milers d’afusellats i represaliats. Fins i tot entre ells s'hi compta el president del Govern de Catalunya, Lluís Companys, l'únic president europeu afusellat pel nazisme-feixisme.El 1979 es va aprovar un nou Estatut d’autonomia de Catalunya, amb el qual es va dotar el país d’unes institucions i d’un govern propis, però des de llavors encara no s’ha assolit un nivell d'autogovern satisfactori.