divendres, 30 d’octubre del 2009

Un Castelldans vital: un valuòs temps tristament perdut ? (II)

El nostre poble és un poble petit però amb un potencial immens, tenim quelcom que molts d'altres municipis similars envejarien.
Tenim força recursos de caràcter divers: turístics, naturals, medioambientals, històrics i etnològics; tots ells, suficients com per a endagar projectes socio-econòmics sostenibles i productivament viables, capaços de lligar de forma encoratjadora tothom al territori, joves i grans, sobre tot aquelles parelles joves que vam marxar però hem tornat, com és el meu cas, i què veiem que la mentalitat dels Ajuntaments en lloc de lluitar per retenir la gent i generar possibilitats per als adolenscents i pre-adolescents tan si els enfot, sense adonar-se’n de què els pares han de bellugar-se per trobar oferta d’acadèmies, activitats lúdiques, cíviques culturals.
Treballar per la societat civil evidenment és treballar des dels poders públics, inclusiu des de l’àmbit dels Ajuntaments petits precisament perque ho son de petits, amb intel.ligència. Queda més que demostrat que l’economia de la bombolla inmobiliària que solucionen l’avui però que no pas el demà a mig i a llarg.
Ara tenim una oportunitat d'or, Ajuntaments i particulars, que potser no tornarem a tenir mai més a la nostra comarca doncs els Fons Europeus s'acaben i els que es generaran aniran a adreçats probablement als nous socis de l’UE a l'Est. L'oportunitat no és altra que el LEADER que administra i cogestiona el DAR per mitjà del Consorci Garrigues i des del Consell Comarcal s’estan posant tots els mitjans i més. El Consorci que aplega institucions i entitats locals, comarcals i suprecomarcals, com ara la UdL per a que us feu una idea, etc, representen guanyar el present i el futur per a la comarca de les Garrigues i el Segrià sud. Ho estem aprofitant proa? Doncs no, trist però real. Se n’adona el nostre Ajuntament i els ciutadans en situació o en condicions de ser emprenedors del que tenim a les mans? Mai és tard, ara per ara estem davant d’un valuòs temps tristament perdut tan bon punt arribem a la segona convocatòria dels ajuts que finalitzaran el 2012!
Quan ens aliniarem tots plegats castelldanencs i castelldanenques per garantir un projecte sòlid de societat i d'enclau rural viable per a les nostres generacions futures ? El futur passa per no perdre les arrels i ara per ara, per exemple, tenim un colosal museu tancat. Aquest colòs té pèrò els peus de fang i sense projecte museístic de cap mena cada dia s'encongeix a l'hora que emmudeix de vergonya i d'oblit entre la boira de l'hivern, la calitja de l'estiu i les esquerdes de les seves parets. Fins quan no reaccionarem?
Un exemple de com pot gestionar-se un museu i ben aprop, que denota que hi ha un projecte i una personalitat sòlida al darrere, en un municipi d'una comarca limítrof, deixant de banda partidismes, és el cas de http://www.museuvidarural.cat/ (L’Espluga de Francolí) us ho recomano efusivament, a més d'estar dins la xarxa de museus de la Generalitat, esta promocionat pel Club Super3 i es publicita de forma magnífica en alguna edició digital de diaris de tirada provincial