dilluns, 30 de novembre del 2009

“Castell/s” de les Garrigues: projectat/s al futur!


Si cerques a Google “Castells Garrigues” no sortim massa ben parats, tot i així el de la Floresta i el d’Arbeca es defensen mitjanament bé. Quant a Castelldans, el resultat és força desolador: el primer enllaç el trobem a La Asociación Española de Amigos de los Castillos (i l’enllaç ens diu CASTILLO ASENS, D’ASENS). A Catalunya son una colla els municipis que porten el mot “Castell” al seu topònim, exactament son vint-i-nou. Els topònims ens remeten a la història dels termes, les ciutats, les viles i els pobles.

En el cas dels municipis que com el nostre, Castelldans, contenen el mot en el topònim , aquest dóna fe de l’existència d’una fortificació, amb tot el que va arribar a representar en la societat local de l’època.

Arreglar una rampa d’accès a les ruïnes del Castell de Castelldans és fer alguna cosa certament. Encara què sense massa rigor arqueològic doncs es va pujar pel dret, les accions però s’han de mesurar i, en tot cas, perfeccionar-les i rendabilitzar-les a curt, mig i llarg. Tanmateix s’ha de preveure el manteniment de les instal.lacions, amortització de la infraestructura, la inversió prevista a futur i la promoció i el material de difusió i distribució turístico-comercial, així com les possibilitats d’organitzar camps de treball per aportar valor i involucrar gent jove i sensibilitzar la població.

Tenir la sort de què hom pressuposi quan viatja per internet o procedeix a fer una recerca a Google del nostre terme o de la nostra comarca o bé quan viatja en cotxe per davant del peatge de l’AP-2 del valor cultural, històric i turístic del nostre enclau rural i la seva riquesa podria passar, la loteria també toca!! no??

Ara bé, què si, a més a més, se li suma que l’Ajuntament de Castelldans no tingui ara per ara cap producte turístic concret en cartera, ni díptic, ni fulletí, ni guia, ni plànol actualitzat turístic, ni ruta, ni línia de subvenció en previsió d’arranjament o d’explotació arqueològica de l’entorn del nostre castell i etc, doncs ja diu molt…

Si més no, quan a més te n’adones de què Ajuntaments com el de l’Albi han obtingut pel seu “Castell” sobre els 400mil euros en subvencions, bona part de la Diputació de Lleida -em trec el barret-. I és que la visió i estratègia integral econòmico-turística i medioambiental és imprescindible.

Aquest marc global turístic ens aportaria en poc temps increments via aquest sector de la renda per càpita dels veïns i veïnes i potenciaria la nostra estructura empresarial i emprenedora. I és que no només de maons i pol.lígons podem viure! Que pensa fer el nostre govern municipal? doncs el tren ha passat i encara no se n’han assabentat? Com ho farem ara amb vaques flaques i sense creativitat?

Un exemple de que només es necessària la il.lusió. Castelldans va organitzar una explèndida prova internacional d’Escalada en bloc de pedra intentant aprofitar la tirada turística de famílies franceses i de la resta d’Espanya per un esport que estan guanyant molts adeptes en ser força econòmic doncs les Garrigues ja estan força ben preparades en tenir força roca. Doncs bé, ha estat el neòfit, amb això de l’escalada, Albagès és precissament el que també ara sens avança penjant en el seu web municipal de forma brillant: rutes i vies ofertes d’escalada en bloc de pedra.

Un altre exemple de què només son necessàries les ganes, doncs si dels recursos no se’n disposa, si prepares el camí, s’acaben trobant però no defallint, ja arriben ja ! L’entitat descentralitzada de Castellbó, que disposa d’unes restes del que fou fortificació, a l’Alt Urgell organitza periódicament un Mercat Càtar i la Jornada de Refugis Càtars, s’efectuen parlaments, podríem esmentar també el magnífic esforç del nucli de 80 habitants de Gualter amb l’aprofitament del Monestir Benedictí.


Nosaltres, en ser al govern, estàvem preparant traking de rutes ornitològiques, rutes BTT, rutes d’excursionisme i localització vies en blocs de pedra que ja teníem obertes, es perdrà aquesta inèrcia?… Srs del PSC i Sr. potaveu d’UDC, poden demanar un cop de mà per enèsima? Obrin el joc per les bandes que podríem jugar tots i fer un bon partit, sinó hi perdrem tots. Tanmateix, en aquest cas, el que succeix és que a banda de no bellugar la pilota, en termes futbolístics, eco-turística en un entorn tan competitiu és no treballar la pedrera de la prosperitat i perdre el tren del futur.

Tornant al tema amb què encetàvem, sobre els Castells i per pura curiositat: sabíeu que dels 29 municipis, tan sols 7 municipis que porten el mot « castell » son de la província de Lleida i, evidentment, tan sols un –Castelldans- de les Garrigues. A les comarques limítrofs com ara la Conca, cap al Priorat, o bé cap al Segrià, res de res, cap nom de topònim amb el mot en qüestió, només Castellnou de Seana a la veïna Plà d’Urgell i un pèl més lluny a l’Urgell faríem cap a Castellserà.

Hi han oportunitats per convertir i lluitar en pro de què els recursos turístics es tranformin en productes sostenibles i viables per a dinamitzar l’economia local i en el cas de Castelldans podrien passar, perquè no, per potenciar el seu topònim, l’Escala Dei, el seu Museu, la riquesa ornitològica, la memòria històrica contemporània relativa al front de l’Ebre i tota la interactuació que suposaria la coordinació mitjançant el Centre d’Interpretació i d’Observació de la Natura, per lo què l’únic que sen’s acut de dir-li al govern castelldanenc i el LEADER que no l’aprofitarem? A hores d’ara, i de moment, tenim un deute de 14.000 euros del projecte del Centre previst a les Arcades però no s’ha aconseguit trobar el finançament i això ens ancorarà encara més en la involució econòmico-turísticament i socio-econòmicament.

Per cert, què hi ha de la plataforma web turístico-comercial “castelldansvital.es” endagada? I el punt TIC i el projecte laborrassa.cat que el tenen preparat? Saben de què va? No va assistir cap membre ni del Govern ni dels socis de CiU a la inauguració? És clar com que anem sobrats de Tecnologia…El de referència a la capital ja s’ha inaugurat al C/Nou de les Borges, de ben segur marcarà un abans i un desprès, ara li toca demanar la implementació a la resta de municipis de la comarca. Encara tenen regidor de Noves Tecnlogies? I d’Acció Social? I de promoció econòmica i turisme?...Srs del PSC i Srs d’UDC no perdin de temps, que els veïns i veïnes mirem de no perdre’l, ja ho veuen!